Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: DE

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Kesznyéten

Kesznyéten Miskolctól 36, Tiszaújvárostól 6 km-re található a történelmi Zemplén vármegye legdélibb szegletén, ott, ahol hajdanán a még szabályozatlan Tiszába torkollott a Sajó. Az 1880 lakosú kisközség akár a folyóvizek falva is lehetne, hiszen határában találkozik a Takta és a Hernád-csatorna is a Sajóval, amely ma már az egykori torkolattól néhány km-rel odébb ömlik a Tiszába. Ezek a halakban gazdag folyók a történelem során a megélhetést és a vízi közlekedést biztosították az itt élő népeknek. A települést övező több ezer hektárnyi ártéri rétnek és legelőnek köszönhetően pedig Kesznyéten évszázadokon át híres volt hagyományos legeltető állattartásáról. Nem véletlen, hisz itt kezdődik a Kis-Hortobágy tájegységgel a nagy magyar puszta. 

Kesznyéten környéke a bronzkortól kezdve folyamatosan lakott vidék. Magát a községet a XIII. században említik először a források. Legnevezetesebb birtokosai a Rákócziak voltak, akik iskolát, templomot és hajdúszabadságot adományoztak a XVII. században a református községnek. A szorgalmával gyarapodó falu múlt századi gazdagságát ma is híven őrzik a népi építészet emlékei, a pásztorélet ősi formavilágát átörökítő faragott használati tárgyak, amelyeket a helybéli Falumúzeumban csodálhatunk meg. Közadakozásból építették 1908-ban a község központjában a kisvárosi méretű református templomot, melynek udvarán áll az a kopjafa, amit az 1848-49-es szabadságharc emlékére faragott Szabó Sámuel, a faluban élő népművész.

A község legnagyobb kincse a Tisza egykori árterén húzódó Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet, amit 1990-ben nyilvánítottak védetté. A több mint 6000 hektáros területen sűrűn váltakoznak a ligetes kaszálók, fűzesek és mocsarak. Madárvilága rendkívül gazdag, közel 200 madárfaj költ vagy vonul át itt rendszeresen. A Tájvédelmi Körzetben az ősi magyar állatfajták közül ismét tenyésztik a szürkemarhát és a racka juhot.

Kesznyéten ma már viszonylag kiépített infrastruktúrával rendelkezik: telefon- és gázhálózat, vezetékes ivóvíz, javuló utak, orvos, kézigyógyszertár, posta, iskola és óvoda, számtalan bolt szolgálja a lakosság ellátását. A település egyetlen ipari létesítménye a Hernád-csatornára telepített, lassan ipartörténeti műemléknek számító Kesznyéteni Vízierőmű, amely 1945-től termel folyamatosan, harmóniában a természettel. A Vízerőmű-telepen található az Öko-centrum is, ahol szállás, étkezés és változatos program várja az idelátogató turistákat. A kesznyéteni táj szépsége, a kirándulások mellett a vendégek igény szerint élvezhetik a közeli Tiszaújváros termálfürdőjét, lovagolhatnak, halászhatnak, vadászhatnak.

Elérhetőségek

Kesznyéten Község Önkormányzata

Cím: 3579 Kesznyéten, Béke tér 17.

Telefon: +3649/459-808

Webcím: Megtekintés

Vidéki élmények

Vissza az előző oldalra