Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: DE

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Veres Méhészet, Mezőcsát

Veres Méhészet


A méhészkedés hagyománya családunkban az 50-es évek közepétől jelen van.
A méhészet számunkra egyet jelent a családi tradícióval, a természet szeretetével, és a hagyományok tiszteletével. Családunk 1976 óta foglalkozik méhanya neveléssel. A méhanya neveléshez tartozó természetes, szakszerű eljárások használata kiemelt jelentőségű a tradíciót megtartó méhészetünk számára.
A hagyományokat tisztelve ott vagyunk a helyi termékek vásárain, a tradicionális manufaktúrák vásárain, s minden nagyobb vásárban. Amennyiben szeretné egy nem tömegtermelésre szakosodott tradicionális, biomanufaktúra termékeit megismerni, megvásárolni, keressen minket bátran lentebb található elérhetőségeinken, valamint előzetes egyeztetés után szívesen látjuk méhészetünkben.

 

A méhészet tevékenységi körei

- Méztermelés
- Méhanya nevelés
- Propolisz
- Méhviasz gyertyák
- Virágportermelés

 

Elérhetőségeink

Veres János István
3450 Mezőcsát
Kolozsvári út 8.
e-mail: mehanya@veresmeheszet.hu
Tel.: +36-20/3180-214

Veres Gergő
3450 Mezőcsát
Alkotmány út 14/B.
e-mail: info@veresmeheszet.hu
e-mail: erdesz@veresmeheszet.hu
Tel.: +36-20/9974-794

 

A méz

2 Van virágméz, erdei méz, lépes méz, van csurgatott, pergetett, de a „gyártási technológia" mindegyikénél ugyanaz: a méhek begyűjtik az édes nektárt, elraktározzák, mígnem cukor vegyületévé válik. Vannak, akiknek kedvenc csemegéjük a méz: ezt tömény állapotban egyenesen a kaptárból veszik ki a viaszréteg alól. Tudni kell, hogy minden jó, tehát hamisítatlan méz ikrásodik. A laikusok ezt gyakran hibának tartják, holott az így „fémjelzett" mézet csak időnként fel kell melegíteni (40-50 fokra) hogy ismét cseppfolyós legyen. Az időben, jól megérlelt méz sosem romlik. A virágmézek általában világosak, bár más-más árnyalata van az akácméznek, az almaméznek, a hársméznek, a lóheréből a bogáncsból és még számtalan virágból nyert méznek. Az erdei mézek ezeknél sötétebb árnyalatúak. A virágméz 36 százalékban tartalmaz szőlőcukrot és 39,7 százalékban gyümölcscukrot. Az erdei méz hat különböző cukrot tartalmaz, és ezen kívül még hét bizonytalan eredetű cukorfélét. A cukrok közül a szőlőcukor a legértékesebb, mert a szervezetben közvetlenül és gyorsan felszívódik. Nagyon jó hatással van a szívizom működésére, a májra, ahol állati eredetű keményítő (glükogének) formájában rakódik le és serkenti az ellenmérgek termelését, amelyekkel a máj semlegesíti a szervezetbe került káros vagy mérgező anyagokat. A mézben több, mint 70 élettanilag fontos nyomelem és ásványi anyag található meg. Változatos mennyiségben tartalmaz sokféle vitamint: a B vitaminok mindegyikét, K vitamint (vérzéselállító), valamivel kevesebb C vitamint, továbbá olyan fontos anyagokat, mint amilyen például a PP faktor (értágító, javítja a szövetek oxigénellátását). Felnőtt ember ajánlott napi adagja 100 g, a gyermeké 30 g. Lehetőség szerint a nap folyamán arányosan elosztva fogyasszuk. Az ajánlottnál többet fogyasztani nem célszerű, mert az a szénhidrátok felhalmozódásához vezet, aminek káros következményei lehetnek. Azt mindenki tudja, hogy megfázáskor, köhögéskor mézet kell a teába tenni, de az már kevésbé közismert, hogy éppen ilyen gyógyító hatással van számos más bajra: a felső légutak megbetegedéseire, a tüdő a szív, a gyomor, a bél, a máj, a vese, az idegrendszer, a bőr megbetegedésére és a legújabb tudományos és klinikai kutatások, tapasztalatok szerint a sugárártalomra is. Előfordulhat túlérzékenység is a mézzel szemben.

 

A méhek ajándéka: a propolisz

A kaptár kisebb-nagyobb réseinek betapasztásához és belsejének fertőtlenítéséhez a méhek propoliszt használnak. A propoliszt a növények, főleg a fűz és nyár rügyének ragadós váladékából alakítják át. A méhcsalád láthatatlan védelmét képezi a propolisz: egy erős, nagy mennyiségű propoliszt termelő családban gond nélkül elpusztítja a vírusokat és baktériumokat. Magas antioxidáns tartalma van: antibiotikumként működő (!), és hámosító hatású flavonoidokat valamint ferulasavat tartalmaz, de találhatóak benne a táplálék felszívódását segítő enzimek, aminosavak, B1, B2, B6, C, E vitamin és ásványi anyagok.

 

A propolisz ismert tulajdonságai

- Erősíti az immunrendszert;
- Természetes antibiotikum (szerű) és gyulladáscsökkentő hatású;
- Használható légcsőhurut és allergikus jellegű asztma esetében;
- Vírus, baktérium és gombaölő - használatos például influenza, herpesz és egyes bőrbetegségek ellen;
- Növeli az erek rugalmasságát;
- Segít megfázásos megbetegedések esetében;
- Vérnyomáscsökkentő hatású;
- Használják fekélyek, vérkeringési és szívbetegségek kiegészítő kezelésére;
- Alkalmas reumatikus bántalmak, ízületi, derék- és gerincfájdalmak enyhítésére

Elérhetőségek

Veres Méhészet, Mezőcsát

Cím: 3450 Mezőcsát Kolozsvári út 8.

Telefon: +36-20/3180-214

Képgaléria

Vissza az előző oldalra