Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: DE

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Kovácsné Szilágyi Krisztina gyöngyfűző

4Kovácsné Szilágyi Krisztina 1970-ben született Mezőcsáton, gyermekéveit Nemesbikken töltötte. Édesapja a hejőszalontai kerámiaüzem dolgozója volt, így már egészen kicsi korától kezdve ismerkedett a képzőművészettel. Szívesen hímzett, kötött, varrt és horgolt már gyermekként is. A szakközépiskola elvégzése után óvónőként helyezkedett el a mezőcsáti Hősök terei óvodában, néhány évvel később pedig a Hajdúböszörményi Óvóképző Főiskolán szerzett diplomát. Az óvónői pálya a gyermekszeretet mellett rengeteg kreativitást, és sokoldalú személyiséget igényel.

A kézművesség iránti vonzódásán felül fontosnak tartja a népi kultúra közvetítését a legfiatalabb korosztályok felé is. Éppen ezért vállalta el az ÁMK Napköziotthonos Óvoda gyermekeinek néptánc oktatását. Ez a feladat még közelebb hozta őt a magyar népi hagyományokhoz, a magyar népdalok, a tánc- és mozgáskultúra, valamint képzőművészet megismeréséhez.

Fordulópont volt az életében, amikor munkatársa kérésére gyöngyfűzni tanította a gyerekeket a mezőnagymihályi kézműves tábor keretein belül. A kezdetben hobbiszinten űzött tevékenység alapjait könyvekből sajátította el. Eleinte gyöngyállatokat készített és gyöngyszövéssel foglalkozott a gyerekek kedvéért. Nem sokkal később komolyan érdeklődni kezdett a bonyolultabb készítésű és több időt igénylő népi nyakláncok iránt is. Mára leginkább az előbb említett népi nyakláncokra és a gyöngyszövésre fekteti a legnagyobb hangsúlyt, de szívesen készít divatékszereket is változatos technikákkal.

Elérhetőségek

Kovácsné Szilágyi Krisztina gyöngyfűző

Cím: 3450 Mezőcsát, Temesvári út 24.

Telefon: +3670/286-9521

Webcím: Megtekintés

Képgaléria

Vissza az előző oldalra