Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: DE

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Girincsi Tájház

A közel 100 éves, üresen álló épületet 2003-ban vásárolta meg az önkormányzat azzal a céllal, hogy tájházat alakítson ki benne. A kis előkerttel is rendelkező lakás külső gangos, tiszta szoba – pitvar – kis szoba elrendezésű. Az alapelrendezést az egykori tulajdonos egy konyhával bővítette ki. A tájház gyűjteménye egy jobb módú, a 20. század elején élt girincsi család mindennapi használati tárgyaiból áll. A tárgyak felkutatása és összegyűjtése példaértékű helyi összefogás eredményeként valósult meg, a lakosság értékes adományokkal járult hozzá a kiállítás gazdagításához. A helyiségek berendezése során a községben élő idős emberek tanácsait, javaslatait fontos rendezőelvként fogadták el. A belső falakat díszítő szentképek és egyéb tárgyak (pl. 1901-ből származó Biblia, falvédők, feszületek, porcelán szobrocskák) mind-mind arról árulkodnak, hogy mélyen katolikus vallású közösség él a településen.

A település vezetésének tájházzal kapcsolatos koncepciója az, hogy az épületnek alkalmasnak kell lennie a jelen és a múlt megfelelő ötvözésére, azaz a múlt értékeinek, hagyományainak megőrzése mellett a tájház folyamatos fejlesztésével a mai kor követelményeinek is eleget kell tenni.

Az önkormányzat az elmúlt években faragott oszlopú fa kerítést készített, az udvar hátsó részén kialakított fedett közösségi térben kültéri kemencét létesített. A tájház mellett hamarosan felépül egy, a mezőgazdasági eszközök bemutatására szolgáló faház is.

A girincsi tájház a hét minden napján megtekinthető, az önkormányzatnál (Tel.: 49/459-800) történő előzetes bejelentkezést követően.

Elérhetőségek

Girincsi Tájház

Cím: 3578 Girincs, Kossuth u. 63.

Telefon: +3649/459-800

Képgaléria

Vissza az előző oldalra